1 av 2
2 av 2
Motala

Metall-facket arga på Dometic

Nu reagerar IF Metall centralt över hur kylskåpstillverkaren Dometic hanterar situationen på fabriken i Motala. Under våren läggs fabriken ner men samtidigt har Dometic nyanställt för att klara produktionen. Personalen har reagerat över att inte få någon information.

– Jag har aldrig sett en sådan oplanerad nedläggning, säger Roger Nilsson, ombudsman på IF Metall i Stockholm.

Han är överraskad över hur Dometic sköter nedläggningen av fabriken i Motala. Företaget har över 600 anställda jämfört med 200 i somras när nedläggningsbeslutet för Motalafabriken kom. Tvärtom borde ett företag som ska stänga sin verksamhet om knappt två månader vara på väg att plocka ihop, säger Nilsson.

– Normalt i en sådan här situation så börjar man fasa ner verksamheten och samtidigt öka produktionen någon annanstans. Man kan väl säga att det inte går som de tänkt sig.

I 24 år har han varit ombudsman, nu är Roger Nilsson kritisk. Han menar att företaget inte alls har tagit till sig den utredning som gjorts och som visar att tillverkningen är mycket lönsam i Motala. En nedläggning skulle kosta mer än vad man tjänade på att flytta verksamheten till USA.

– Att bygga upp en fabrik från ingenting i Mellanamerika för att producera kylskåp är väl få kloka industrialister som gör idag, säger Nilsson.

Företagets agerande menar Roger Nilsson visar att ledningen inte är särskilt seriös utan mer vill tömma bolaget på pengar, men han ser inte några möjligheter för facket centralt att agera eftersom man inte kan tvinga Dometics ledning till förhandlingsbordet.

– Jag har svårt att se våra centrala motparter kommer att kliva in i verksamheten eller i en centralförhandling.

Inga tröstande ord till de anställda i Motala...
– Nej tyvärr, säger Roger Nilsson.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".