1 av 3
Leif Johanson får miljoner i ersättning efter att han slutat som vd för Östgötatrafiken. Foto: Östgötatrafiken/Montage
2 av 3
3 av 3
Östergötland

"Miljonavtalet är en rimlig lön"

Leif Johanson slutade som vd för Östgötatrafiken i höstas men får nu ut cirka sex miljoner kronor i ersättning. Men Östgötatrafikens styrelse försvarar avtalet.
- Jag har ingen anledning att betygsätta styrelsens beslut för tio år sedan i samband med rekryteringen av Leif, säger Göran Ekdal, styrelseordförande i Östgötatrafiken.

Leif Johanson får ut cirka sex miljoner kronor i ersättningar för tiden efter att han lämnat vd-posten för Östgötatrafiken. Fackförbundet Kommunal i Östergötland anser att avtalet är väl magstarkt.

Men Östgötatrafikens styrelseordförande Göran Ekdal försvar avtalet.
- Fortfarande är det så att han är kvar till 31 augusti och jobbar för bolaget under den tiden. Därefter så har vi gjort ett särskilt avtal med honom där vi löser ut de villkor som han har haft sedan sin anställning för tio år sedan. I och med att han säger upp sig och slutar så har vi avtalat vilken ersättning han ska ha för de villkoren, säger Göran Ekdal.

Är det rimliga villkor tycker du?
- Jag kan inte bedömma rimligheten i det för det gjordes för tio år sedan. De villkoren får man ju se i ljuset av vad som behövdes för att kunna rekrytera kompetenta chefer vid det tillfället. Mitt uppdrag är att se till att fullfölja de avtal som vi har tecknat.

Är det näringslivets principer som ska gälla eller finns det andra principer som ska gälla för offentliga bolag?
- Lönesättning är bland det svåraste som man kan göra. Mitt intryck, från att styrelseuppdrag i både offentligt och privat ägda företag, är att svårigheterna i offentligt ägda företag är lite annorlunda men inte mindre svåra att sköta än vad det är i privata företag.

Så vad är en rimlig lön för en vd för Östgötatrafiken?
- Ja det vet inte jag, det är svårt att säga. Jag tycker att det är en rimlig lön med tanke på den börda det är att vara vd i Östgötatrafiken. Utan tvekan är det så, säger Göran Ekdal.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".