1 av 4
2 av 4
3 av 4
Sjömacken i Arkösund
4 av 4
Norrköping

Utvecklingen av Arkösund går sakta framåt

Norrköping kommuns satsning på skärgårdsorten Arkösund som presenterades för snart två år sedan är långt ifrån klar. Men arbetet pågår och 2010 kommer att bli ett hektiskt år för kommunen där flera delprojekt ska bli färdiga.

Ett projekt som ska stå klart innan sommarsäsongen är renoveringen av sjömacken som tagit längre tid än vad kommunen först räknade med.

– Det är ett stort projekt att rusta upp en bensinmack och att det har tagit tid behöver inte bara vara negativt säger Magnus Jonsberg som är projektledare.

De ursprungliga planerna för bensinstationen som ska bli en automatstation har ändrats och andra lösningar än vad som var tänkt från början ska ge ett bättre resultat i slutändan hoppas Magnus Jonsberg.

Macken har haft öppet tre timmar per dag fem dagar i veckan och för Tomas Johansson som kör sjötaxi och skolskjuts har det blivit lite mer komplicerat att tanka.

– Det är ett litet pusslande när man ska åka och tanka i och med öppettiderna.

Fler projekt som ska bli klara under året är bland annat en tömningsanläggning för båtlatrin vid kajens gästhamn, ny långtidsparkering på 3000 kvadratmeter och en ny infartsväg till campingen.
Men vad som händer med kajen som är själva navet i Arkösund är inte helt klart.

– Alla planer bygger på att det finns en detaljplan som tillåter byggnation och det är en demokratisk process som måste ta sin tid och ha sin gång säger Magnus Jonsberg.

Arkösunds intresseförening ser positivt på kommunens satsning och har förståelse för att det tar tid.
De hoppas att förändringar ska göra skärgårdsorten mer intressant för turister.

– Inte minst den båtburna turismen måste få Arkösund som ett naturligt stopp när man åker på havets E4:a norr till söder säger Roger Ekström ordförande i AIF.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".