Östergötland

Skynda för hushållsnära avdrag

Om du vill ha pengar tillbaka för hushållsnära tjänster måste ansökan skickas in senast idag. Om inte riskerar du att få vänta länge på pengarna.

– Vi rekommenderar de som vill ha pengarna till midsommar att skicka in sina ansökningar nu, så fort som möjligt, säger Pia Blank Thörnroos , rättslig expert på Skatteverket.

Reglerna för rot-avdrag ändrades vid halvårskiftet förra året. Det medförde att konsumenterna kan dra av hälften av kostnaderna för arbete upp till 50 000 kronor, när de betalar hantverkaren.

Men för dem som gjorde reparationer innan första juli gäller fortfarande de gamla reglerna. De måste komma in med ansökan om rotavdrag till Skatteverket och då kan de få pengarna på deklarationen. Men vill man ha pengarna i år måste man skynda på och lämna in ansökan snabbt.

– Hittills tror jag det är ungefär 150 000 personer som har skickat in sina ansökningar. Då ska man komma ihåg att det bara handlar om sådana jobb som är gjorda under perioden första januari till sista juli 2009, säger Pia Blank Thörnroos.

Helene Svensson
helene.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".