Norrköping

Snön en tung sak för taken

Snömängden gör att kommunerna i länet håller nu extra koll på sina fastigheter. I Norrköping har man fattat beslut att skotta alla platta tak främst gymnastikhallar.
- Nu börjar snömängderna bli så pass omfattande att det kan bli känsligt för att taken ska orka med, säger Sören Karlsson chef för lokalförsörjningen på Stadsbyggnadskontoret.

Det gäller ett 40-tal gymnastikhallar och förskolor, totalt runt 50-60 tal byggnader som omfattas av beslutet om takskottning. Taken ska vara dimensionerade för att klara väldigt mycket snö men alla konstruktioner ser inte likadana ut på varje byggnad.

- Det är framförallt de byggnader som inte har några bärande mellanväggar eller hjärtväggar som blir extrakänsliga. Det är dem vi kommer att prioritera, säger Sören Karlsson.

Flera kommuner i länet håller nu extra koll på snömängderna på taken så att belastingen inte blir för stor. Skottningen av de platta taken i Norrköping ska starta omgående men det kan bli problem med att hitta tillräckligt med behörig personal som kan skickas upp på taken.

Men Sören Karlsson är inte orolig för att det ska inträffa någon olycka med de platta taken.
- Det som är mer oroväckande egentligen är ju den snö och is som finns på de tak som är brutna och kan komma ner. Där har vi skottat väldigt mycket men som sagt det kommer mer snö.

Snöras och istappar är något som oroar fler kommuner. Med tanke på olika väderomslag skulle kommunen gärna vilja få hjälp från allmänheten med att få reda på var det dyker upp otäcka istappar och snöhäng.

- Det är inte lätt att hinna med alla fastigheter och kunna bevaka det här till fullo. Så det tipset in till felanmälan vore guld värt, säger Sören Karlsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista