1 av 2
2 av 2
Kenny Wikström
Motala

"Dagisunge har tagit fram det här"

Verkstadsklubben på Dometic i Motala riktar skarp kritik mot företagsledningen. Kritiken gäller utformningen av de omställningsåtgärder som erbjuds de 300 anställda när företaget lägger ner sin verksamhet i Motala.
- Tittar man på det så ser det ut som det är en dagisunge som tagit fram det här på en helg, säger Kenny Wikström, klubbordförande på IF Metall.

Enligt fackförbundet IF Metall finns det så många oklarheter att det är svårt att se vad vad de anställda på Dometic kan få ut av de utbildningar och förtidspensioneringar som erbjuds.

- Det här är framtvingat på kort tid av ledningen och då har man inte hunnit sätta sig in och har inte kompetens i såna här frågor. Då har man inte kunnat ta fram ett mer detaljerat förslag än så här. Jag tycker det är pinsamt att man går ut och informerar personalen om saker som man inte har en blekaste aning om vad de innebär i förlängningen, säger Kenny Wikström.

Att företagsledningen gått ut med att de ska hjälpa de fast anställda med utbildning och dem som är äldre än 60 år gamla ska få förtidspensionering, det tycker Kenny Wikström är ett steg i rätt riktning. Men enligt honom finns många frågetecken kring omställningsinsatserna.

Enligt de uppgifter som facket fått ska de som förtidspensioneras få mellan 100 000 till 150 000 kronor. Frågan är hur de pengarna räcka för en 60-åring med fem år kvar till ålderspensionen?Enligt facket har företagsledningen inte beräknat på vad omställningsutbildningarna kan kosta.

Räcker då företagets pengar till att utbilda alla, eller bara till några? Företagsledningen vill inte skriva på något avtal med facket om omställningsinsatserna. Vad händer då om företaget går i konkurs eller får en ny styrelse? Det är ändå bara några av alla frågetecken som facket har.

Men efter alla turer på Dometic efter nedläggningsbeskedet säger Kenny Wikström att han ändå inte är besviken.
- Jag är inte besviken alls egentligen, det här var väntat. För det här är ett typiskt urexempel på hur Dometic sköter saker och ting och har skött saker och ting hela tiden.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".