Östergötland

Sjukvården går back

Landstinget i Östergötland gjorde totalt ett överskott på 445 miljoner kronor förra året, det visar det senaste bokslutet, som presenterades i dag. Men samtidigt går sjukvården i länet med stort underskott. Minusresultatet för sjukvården blev till slut 130 miljoner i fjol.

– Självklart är det glädjande att vi får ett bra resultat på sista raden men det är inte bra att vi fortfarande har minus för våra sjukvårdande verksamheter, säger Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande.

131 miljoner minus, hur orolig bör man vara?

Jag tycker man ska vara ganska orolig för nu har vi sett under flera år att vi inte kommer till bukt med underskottet. Vi har också problem att komma i balans med antalet anställda som vi då skulle behöva ha, färre anställda helt enkelt för att klara de kostnader som vi har gentemot de intäkter vi har till förfogande för sjukvården.

En positiv utveckling på finansmarknaden är orsaken till att det är plus på sista raden, säger Irma Görtz (S), oppositionsråd i landstinget. Att det fortfarande är stor obalans i sjukvårdsverksamheten oroar henna desto mer.

– Jag oroar mig med att konstatera att i handlingen så står det återigen, och jag vet inte vilken gång i ordningen att man tyvärr inte fått full effekt på de genomförda åtgärder som gjorts under det här året. Det har vi kunnat läsa om under lång tid och jag tycker det är bekymmersamt att man inte tar tag i det från majoritetens sida, säger Irma Görtz (S), oppositionsråd i landstinget.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".