Stig Holm. Foto: Tekniska Verken.
Linköping

Holms lön: 250 000 kr i månaden

För ett par dagar sedan meddelade Stig Holm, vd och koncernchef för Tekniska verken att han slutar sitt arbete i slutet av juli i år. Nu står det klart att han knappast går därifrån lottlös. På bara de sista 3,5 åren fram tills dess han slutar kommer han att ha tjänat drygt 16 miljoner kronor.

När Stig Holm tillträdde som verkställande direktör och koncernchef för Linköpings kommunala bolag Tekniska verken för tio år sedan fick han en månadslön på 95000 kronor.

Ett år senare hade lönen ökat till 135 000 kronor. Och fem år efter han tillträdde posten hade hans ursprungslön mer än fördubblats. I dag ligger lönen på drygt 250 000 kronor i månaden.

Från 2007 fram till dess han slutar sitt jobb sista juli i år, kommer han att få drygt 16 miljoner kronor i fast lön, bonus och pension.

Gösta Gustavsson, styrelseordförande i Tekniska Verken och tidigare kommunalråd i Linköping, var inte med och tecknade de ursprungliga avtalen med Stig Holm. Men han säger att ersättningen motsvarar mindre än en procent av den resultatökning Tekniska verken gjort under Stig Holms ledning.

– Han har gjort skäl för sin lön, utan tvekan. Det är ingen tvekan om att det ur kommunens synvinkel varit ett gott beslut att anställa Stig Holm. De som gjorde det har fattat ett bra beslut, helt klart, säger Gösta Gustavsson.

Men nu kan det vara slut på bonus och hög pension när en vd anställs i ett kommunalt bolag i Linköping. Det är moderaten och kommunalrådet Paul Lindvall, som med hjälp av nya riktlinjer, vill få stopp på allt för generösa avtal.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".