Finspångs centrum foto Johan Gustavsson SR Östergötland
finspång

Här är politikerna mest flyktingvänliga

Finspång har de mest flyktingvänliga politikerna i landet. Det visar en undersökning som gjorts vid Göteborgs universitet.

I enkätundersökningen har politikerna svarat på frågan om det är ett bra förslag att kommunen tar emot fler flyktingar.

Denny Lawrot (C) kommunstyrelseordförande i Finspång, tror att den positiva inställningen till flyktingar i kommunen bland annat kan bero på Finspångs tradition av arbetskraftsinvandring. Han tycker också att invandring är positivt med tanke på att kommunen har ett födelseunderskott.

50 flyktingar ska komma till Finspång i år, dessutom tar kommunen emot åtta ensamkommande flyktingbarn.

Kommunstyrelsens vice ordförande Conny Lindgren (V) säger att han inte tycker kommunen gör något extra utöver det man bör göra i flyktingfrågor och han är lite förvånad över förstaplatsen.

Undersökningen från Göteborgs universitet visar att i landet som helhet var Vänsterpartiets politiker mest positiva till flyktingar medan Moderaterna var minst positiva.

Allra minst postiva till flyktingmottagning är politikerna i Vellinge kommun i Skåne. Det rapporterar tidningen Dagens samhälle.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".