1 av 2
Leif Johanson får miljoner i ersättning efter att han slutat som vd för Östgötatrafiken. Foto: Östgötatrafiken/Montage
2 av 2
Östergötland

Östgötatrafiken granskar vd-avtal

Östgötatrafikens styrelse har beslutat att en utomstående jurist ska granska alla avtal som bolaget har med den förre vd:n Leif Johanson. Orsaken är att man vill se om det begåtts några fel när avtalen skrevs.

Det var för cirka två veckor sedan som Sveriges Radio Östergötland kunde avslöja att Leif Johanson, tidigare vd:n för Östgötatrafiken, kunde gå hem med drygt 6 miljoner kronor i ersättningar utan att behöva arbeta. En nyhet som väckt många reaktioner.

Som ett svar på kritiken om allt för generösa villkor kommer nu Östgötatrafiken låta en oberoende jurist granska alla vd-avtalen med Leif Johanson, sedan han anställdes 1999. Under granskningen ska alla styrelseprotokoll gås igenom för att se om det som styrelsen beslutat också har uppfyllts av dem som skrivit på vd-avtalen.

Men Lars Bengtsson, vice styrelseordförande i Östgötatrafiken, som var med och skrev en del av avtalen med Leif Johanson, tror inte att man kommer hitta några fel.

– Jag har svårt att se att det finns några felaktigheter i de avtal som är underskrivna. Men för att vara väldigt tydliga och visa en öppenhet vill vi ändå göra det här, säger han.

Men även om juristen skulle upptäcka felaktigheter är det långt från säkert att de går att rätta till. Avtalen är påskrivna och större delen av pengarna har redan betalats ut.

– Det är möjligt och troligt att det här är helt korrekt och då kommer inga åtgärder att vidtas. Är det något fel får man naturligtvis titta på det och konferera med folk som är juridiskt insatta vad man ska göra för något, säger Lars Bengtsson.

Är det här ett sätt att få tyst på den kritik som varit?

– Nej, inte att få tyst på den, för det tror jag inte att man får. Vi vill visa att vi har lyssnat på den kritik som finns och sedan vill vi göra en genomlysning så att vi ser att allt är korrekt.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.seRelaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".