Vi tror stenhårt på sågade trävaror, säger platschefen för ett nytt sågverk i Norrköping. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
norrköping

Nytt hopp i sågverksbranschen

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot svenska sågverk, men rot-avdrag i flera europeiska länder och förväntningar om att byggandet snart tar fart har gett nytt hopp åt branschen. Just nu bygger Holmen i Braviken i Norrköping Nordens största sågverk.

– Det är Skandinaviens största sågverk och ska man hitta motsvarande storlek får man åka ned till Centraleuropa, säger Anders Öquist, platschef för det nya sågverket.

Hur kan det komma sig att ni satsar så stort med tanke på att det är lågkonjunktur och att efterfrågan är svag?

– Vi tror stenhårt på sågade trävaror och framförallt konstruktionsvirke. Ett skäl är bland annat miljömässiga, det är en förnyelsebar produkt men sedan ser vi även att alla prognoser pekar på att det kommer bli en stor efterfrågan på konstruktionsvirke.

Aktiviteten hög ute på det stora fältet intill pappersbruket. Pålkranarna dunkar intensivt och dumprar kör fram och tillbaka med chaktmassor.

Om ett år ska den här arbetsplatsen för 150 personer stå klar, med en maximal produktionen på 750 tusen kubikmeter konstruktionsvirke för leveranser till byggen runtom i världen.

Sågverksindustri sysselsätter cirka 13 000 personer i Sverige och har krympt något som en följd av lågkonjunkturen och det minskade byggandet.

2008 och första halvan av 2009 drog sågverken ned produktionen, inte bara i Sverige utan också i Tyskland, Finland och flera andra länder.

Bertil Stener på branschorganisationen Skogsindustrierna tror att botten nu är passerad och att inte minst rot-avdrag i inte bara Sverige utan också på andra platser i Europa fått fart på renoveringar och underhåll.

– Det har varit ett och ett halvt tuffa år, två tuffa år kan man säga, dock fick vi en balans i marknaden genom att det ställdes om mycket produktion och därefter har vi haft en återhämtning av priser och annat. I Sverige har vi också haft fördelen av vår valuta som varit svag i förhållande till euron. Orderläget i starten av året är gott för att vara i januari. Men man får vara mycket försiktig att framöver att göra några prognoser, säger Bertil Stener.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".