Migrationsverket ska lära sig HBT-frågor

Nu ska kunskapen kring HBT-personer bland personer som arbetar med asylfrågor på Migrationsverket bli bättre. I morgon startar en omfattande utbildning.

– Vi försöker fokusera på hur makt, kön och sexuell lägning påverkar i asylprocessen. Det gäller att ha förståelse för att det här är komponenter som kan få fritt spelrum i prövningen om vi inte är medvetna, säger Sofia Sjöö är projektledare på Migrationsverket. 

Om man i handläggningen av ett ärende missar det här med sexuell läggning och någon kanske skickas tillbaka och blir förföljd, vilka konsekvenser kan det få om man handlägegr ett ärende fel?

– Det kan få enorma konsekvenser för den enskilde och det är väldigt viktigt att vi gör en bra prövning så klart.

Det finns exempel där den asylsökandes sexuella läggning kommer upp sent i processen, trots att det kan vara ett avgörande asylskäl, beroende på hemlandets syn på och eventuell förföljelse av till exempel homosexuella.

Men nu ska Migrationsverket storsatsa på utbildning. Alla som arbetar med asylfrågor erbjuds en tvådagarsutbildning för att få ökad kunskap om homo, bi och traspersoner.

– Rollspel till exempel, att tänka sig in i olika situationer att utgå väldigt mycket från sig själv handlar det om.

Migrationsverket är det första statliga verk som genomför en liknande utbildningssatsning i så stor omfattning.

Tidigare har personal på verket talat i termer som att en person kan vara avvikande, nu ska själva tankesättet och normen förändras.

– Normer skapar stereotyper, och ett exempel på stereotyp är till exempel att det finns ett sätt att vara öppen med sin sexuella läggning, ett annat exempel att det här sättet ser likadant ut över hela världen. Det blir så klart problematiskt i asylprocesser, säger Sofia Sjöö på Migrationsverket.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".