1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
2 av 2
östergötland

Fler brister i patientsekretessen

Nu uppdagas nya brister i kontrollen över vem som kan komma åt känslig patientinformation på landstinget. Efter vårdvalet kan även tjänstemän som jobbar med ekonomi läsa patienternas journaler.

Den moderate riksdagspolitikern Finn Bengtsson från Linköping är mycket upprörd över att tjänstemän kan komma åt information om patienterna efter vårdvalet:

– Det är landstingen som genom sin okunskap om hur känsliga de här uppgifterna är, tycker att man ska lägga näsan i all den här överskottsinformationen, för att vaska fram ekonomiska mellanhavanden och då riskerar ju patientsekretessen att åka på en allvarlig törn, säger Finn Bengtsson.

Han hävdar att landstingen i sina vårdavtal med sjukvårdsentreprenörer kräver fullständiga patientjournaler för att kunna bedöma att betalningen stämmer överens med antalet behandlingstillfällen. Det är då tjänstemännen får tillgång till det känsliga materialet om patienten, menar Finn Bengtsson.

Men Lars Åke Pettersson som är informationssäkerhetschef på landstinget i Östergötland ser inga problem i att tjänstemän där kan ta del av känslig patientinformation:

– Vad jag vet så är det ju bara diagnos, besöksdatum och möjligtvis även någon tidsfaktor och sedan är det ju faktureringsuppgifter i övrigt, så där upplever jag definitivt inte att det är någon överskottsinformation, säger Lars-Åke Pettersson.

Men Finn Bengtsson tycker att det är under all kritik:

– Det vittnar om ett otroligt dåligt omdöme att inte ha respekt för patientsekretessens starka ställning i laglig mening.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".