Peter Carstens
östergötland

Snöröjare är populära just nu

Det är stor efterfrågan på snöröjare just nu. Den snörika vintern har skapat mycket jobb inom branschen och i tidningen annonserar småföretagare och erbjuder sina tjänster.

Den snörika vintern har gett Peter Carstens mycket jobb. Han berättar att han är helt slut på kvällarna av allt jobb och eftersom arbetsveckan inte räcker till har han även fått arbeta på helgerna:

– Det finns det hur mycket jobb som helst. Jag har ju gubbar här som jag har fått hyra in för att vi har så hög belastning, konstaterar Peter Carstens.

Fler snöskottare behövs alltså, vilket man märker av på Arbetsförmedlingen i Norrköping. Den senaste veckan har flera bemanningsföretag hört av sig och sökt runt 50 personer som kan jobba med snöröjning, berättar arbetsförmedlare Fia Blixt:

– Det är många bemanningsföretag som hör av sig till oss, och det är jobb som ska tillsättas omgående.

Men inte bara företagen söker arbetskraft, många privatpersoner vill ha hjälp med att skotta snö. Skatteverket har fått flera förfrågningar om skattereducering för snöskottning, det säger Pia Blank Törnros:

– Det ringer drygt 20 personer om dagen och frågar om man kan få skattereduktion just för snöskottning. Och för snöskottning och snöröjning på tomten eller på villatak och så får man skattereduktion och man kan betala halva fakturan till den som skottar snö, berättar Pia Blank Törnros.

Peter Carsten ser inget slut i arbetsbördan, för när det blir tö och snön börjar försvinna kommer många fastighetsägare att få problem med vattenläckor istället. Så om han själv får önska är drömvädret uppehåll och lite kyligare:

– Femton till tjugo minus, så kanske vi har ett lite lugnare arbetstempo.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".