1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 2
Östergötland

Dyr snöräkning för kommunerna

Det kommer att kosta mycket pengar att få bort all snö och is från kommunernas fastigheter. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Östergötland har gjort till länets kommuner.

Extra personal har tagits in för att klara av underhållet av skolor och äldreboende.
I Norrköping räknar kommunen med att kostnaderna kommer att tredubblas på grund av den snörika vintern.

– Någonstans mellan 8-10 miljoner kronor kommer vi att landa på innan våren kommer och då kan man jämföra det med en normal kostnad för underhållet på 3 miljoner kronor, säger Sören Karlsson chef för lokalförsörjningen i Norrköpings kommun.

I Östergötland har det kommit runt en halvmeter snö den här vintern och vissa platser har till och med fått mer.
Förra veckan kom det signaler att tak på gymnastikhallar, skolor och simhallar började ge vika på grund av den tunga snön.
Kommunernas fastighetsansvariga satte snabbt igång arbetet med att skotta bort snön och för att hinna med arbetet har extra personal anställts berättar Sören Karlsson.

– 60 personer har tillfälligt tagits in och det skulle säkert behövas några stycken till.

Sveriges Radio Östergötland har kontaktat alla kommuner i länet och de flesta vittnar om att det kommer att bli en dyr vinter på grund av det underhållsarbete som man tvingats göra.

De flesta kommuner tror ändå att man kommer att klara av dom ökade kostnaderna utan att begära mer pengar från politikerna.
Det innebär att det förmodligen kommer bli mindre pengar till vår- och sommarunderhåll som exempelvis målning av fasader.
Lokalförsörjningen i Norrköping som har ansvaret för kommunens fastigheter räknar med att de kommer att behöva en budgetförstärkning.

– Konsekvenserna av att dra ner på underhållsåtgärder resten av året är också förödande på sitt sätt för det är mycket som behöver göras säger Sören Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".