Tungmasken Linguatula serrata nystes ut av en rumänsk importhund. Foto: SVA.
Linköping

Tungmask upptäckt i hundnos

Uppdaterad: 13:05
Parasiten Tungmask har gjort sitt intåg i Sverige. En hund i Linköpingstrakten nyste ut den nära en decimeter långa parasiten från nosen.

- Egentligen är det ingen mask utan den sorteras in under kräftdjur. Men den ser ut som en mask, den är avlång och kan bli ganska stor, upp till tio centimeter och så har den små ben som den kan sätta fast i sitt värddjur, säger Eva Osterman-Lind, veterinär på SVA, Statens Veterinärmecinska anstalt.

Masken är en trasslig typ. Med hjälp av hakar sätter den sig fast i näshålan på rävar, hundar och katter. Hundar behandlas genom att masken avlägsnas manuellt. Smittade människor får oftast svullnad eller domningar i halsen, men vuxna maskar kan sätta sig i näshålan även på människor.

Är den farlig för sin omgivning?
- Den är inte livshotande på något vis. I det här fallet hade hunden den i näshålan, det är där den sitter hos hund, och gav besvär i form av nysningar och irritation. Den var en decimeter stor så det är klart att det kan irritera.

Hunden var importerad från Rumänien och har troligen fått smittan där. Enligt SVA finns ingen risk för något utbrott av tungmask i Sverige.

Om man nu tycker den här upptäckten känns lite främmande och otäck vad ska man tänka på framöver?
- Undvik att importera hundar. Jag tycker att man åtminstone ska tänka sig för när man tar in hundar från andra länder till Sverige. Det finns en uppenbar risk att vi får in smittor som vi inte har i landet, säger Eva Osterman-Lind.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".