1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
östergötland

Inget svar om arbetslösas framtid

Drygt 5 000 personer i Östergötland - varav den störst andelen bor i Norrköping - omfattas av den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, där man den sista perioden ska vara ute på en arbetsplats i två år. Men vad som händer när de två åren har gått, det vet inte ens Arbetsförmedlingen.

- Vi har själva ställt den frågan men det är på departementet man måste besvara den. Vi vet inte vad som händer efter två år, säger sektionschef Lena-Britt Rönnberg på Arbetsförmedlingen i Linköping.  

Den som har varit arbetslös länge går in i jobb- och utvecklingsgarantin, vars tredje och sista fas innebär att man har rätt till en plats ute i arbetslivet under två års tid. Som vi berättat tidigare så är det svårt för Arbetsförmedlingen, bland annat i Östergötland, att hitta sysselsättning för alla.

Arbetsförmedlingen behöver fler platser för att kunna matcha rätt personer med rätt syssla, och förmedlingen letar hos olika arbetsgivare - eller anordnare, som det kallas. Inte i det privata näringslivet men väl hos kommuner, landsting, sociala företag och ideella föreningar, säger Lena-Britt Rönnberg.

I hela länet är det drygt 5 000 arbetslösa som i dag omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin. I höstas gick de första långtidsarbetslösa in i garantins fas tre. Om två år är garantin slut för deras del.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Fakta: Arbetslösa i länet

De drygt 5 000 arbetslösa är fördelade enligt följande i länet:

Norrköping 2 150
Linköping 1 435
Motala 507
Mjölby 310
Finspång 215
Åtvidaberg 132
Söderköping 89
Valdemarsvik 56
Boxholm 48
Vadstena 46
Ödeshög 44
Kinda 33
Ydre 12

Källa: Arbetsförmedlingens siffror från vecka 5 - 2010.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".