motala

Anställda på Dometic protesterade

Uppdaterad 12:50
Det har återigen varit oroligt bland personalen på Dometic i Motala. Under tisdagen stod produktionen stilla under flera timmar eftersom företagsledningen ville sänka de anställdas veckobonus, vilket väckte så starka reaktioner att personalen valde att lägga ned arbetet.

I april ska Dometics fabrik i Motala läggas ned och för att hålla motivationen uppe får de anställda en bonus på 60 kronor i timmen om produktionstakten ligger mellan 93-100 procent.

Men i måndags kom platschefen med beskedet att bonusen skulle sänkas till 45 kronor i timmen eftersom de anställda inte hade producerat i den takt som de ska göra. Kenny Wikström, som är verkstadsklubbens ordförande på Dometic, håller med om att de anställda inte har kunnat jobba på som vanligt de senaste veckorna, men det beror enligt honom på faktorer som personalen inte kan påverka:

– Det är inte så att personalen medvetet har sänkt sin produktionstakt, utan det ju underleverantörer som inte kan hålla materialleveranser, flytt av produktionsutrustning som stör produktionen och vanliga sjukdomar som gör att man behöver flytta om lite i leden. Då blir det störningar och jag tycker inte att personalen ska behöva betala för det, säger Kenny Wikström.

Efter beskedet blev stämningen upprörd i fabriken och enligt Kenny Wikström stod produktionen helt stilla i fyra timmar under tisdagen. Och eftersom ett produktionsstopp är dyrt för företaget backade ledningen och återinför nu bonusen på 60 kronor i timmen, berättar Kenth Bengtsson som är platschef på Dometic i Motala:

– Vi kände att personalen reagerade väldigt kraftigt på det här och därmed bestämde vi oss för att gå tillbaka och betala fulla bonusar.

Men att det skulle innebära ett erkännande av att företagsledningen gjort fel, håller inte Kenth Bengtsson med om:

– Men däremot förstod jag att den emotionella delen var så stor att vi det här fallet hellre bestämde oss för att fria än att fälla.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".