Foto: SR Östergötland
Finspång

Här är man sämst på jämställdhet

Finspång är en av landets minst jämställda kommuner. Det visar organisationen Företagarnas genomgång av landets kommuner, som bland annat visar andelen kvinnor i mansdominerade brancher.

- Vi presenterade en granskning av Finspångs kommun för en knapp månad sedan. Den visar att kommunen anlitar företag för sin produktion i extremt liten omfattning; bara 6 procent mot 16 procent för genomsnittskommunen i länet. Kommunens långvariga monopol på vård, skola och omsorg har hämmat kvinnors företagande väldigt mycket, säger Företagarna Östergötlands regionchef Lars Holm.

Länets mest jämställda kommun är Ödeshög, till exempel så ligger man tvåa i hela landet vad gäller andelen kvinnliga företagare i bygg och industrisektorn.

Av alla företagare i Sverige är endast 28,7 procent kvinnor.

Ranking jämställt företagande

(av 288 kommuner) Inte rolig läsning för Östergötland, bara tre kommuner på den övre halvan. Finspång alltså sämst i hela landet.

Ödeshög 46
Valdemarsvik 51
Söderköping 104
Ydre 187
Motala 204
Mjölby 211
Vadstena 218
Kinda 227
Norrköping 227
Åtvidaberg 230
Boxholm 242
Linköping 264
Finspång 288

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista