Östergötland

Rakel i vården - trots kritik

I nästa vecka går landstinget över till kommunikationssystemet Rakel. Detta trots att systemet får skarp kritik från polisen om problem med dålig täckning och att alla larm inte når fram.

På onsdag nästa vecka går landstinget över till Rakel, det nya kommunikationssystemet som alla blåljusmyndigheter ska använda. Det handlar om ett 30-tal ambulanser, tre akutmottagningar och SOS-centralen som ska använda systemet.

- Som det ser ut i dag så har vi väldigt svårt att hålla ett radiosamarbete mellan våra egna enheter för att radiotäckningen mellan oss är så pass dålig. Så dels ser vi en stor vinst i den interna radiokommunikationen. Samt även externt när polisen och räddningstjänsten går med i systemet, vilket gör det mycket enklare att prata med varandra än vad det är i dag, säger Rickard Lundin projektledare på landstinget.

Det här är ju ett system som bara måste fungera. Hur ser du på att det varit så mycket problem?
- Vi har ju inte upplevt det som problem. På de tester vi har gjort så har vi haft mycket god hörbarhet och mycket god täckning. Så vi ser det inte som ett problem för tillfället, säger Rickard Lundin.

Hur mycket har det kostat?
- Sammanfattningsvis tror vi att vi har lagt två miljoner på utbildningar, hårdvara och annat material som vi behöver för att kunna starta nu den 24:e.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se