östergötland

SD satsar, trots tomma stolar

Sverigedemokraterna satsar stort i höstens val. Ambitionen är att få in fler kandidater i kommunerna. Här i länet där partiet har sex mandat idag men flera kandidater har hoppat av sitt uppdrag sen valet och i tre kommuner står partiets stolar tomma i fullmäktige.

– Människor flyttar och byter intressen, det är inte konstigare än så, alla partier har avhopp, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

I Norrköping har fyra olika personer haft uppdraget, idag sitter ingen kvar i fullmäktige. I Motala har tre personer avlöst varandra på partiets ena plats i fullmäktige och den platsen är nu inte tillsatt sen i januari i år. I Vadstena avled partiets kandidat ett år efter valet och där har platsen inte tillsatts sen dess.

– Många som kom in på våra mandat var inte medlemmar i partiet och hade ingen ambition att vara kommunpolitiker. Vi jobbar med det här inför valet i år, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio Östergötland.

Det varierar hur mycket kandidaterna har närvarat i fullmäktigemöten och om de har deltagit i omröstningar, men det man kan se är att partiet endast har haft en avgörande roll i tre frågor, en i Motala och två i Norrköping, där har det handlat om avgifter

Trots att partiet har tomma stolar, så har Sverigedemokraterna begärt ut det såkallade mandatstödet i Norrköping och Motala, pengar som betalas ut till de partier som har platser i fullmäktige, vilket Jimmie Åkesson tycker är riktigt.

– Uppenbarligen finns det ju ett intresse i de här kommunerna för vår politik. Då behöver vi ju pengar för att bygga upp lokala organisationer i de här kommunerna, säger han.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se