östergötland

"Följ väderutvecklingen via radio"

SMHI har utfärdat en så kallad klass 2-varning för Östergötland. Det gäller det snöfall som från i natt och fram till lördag kväll väntas ge 20-30 cm nysnö tillsammans med kraftiga vindar. Det här är första gången som SMHI går ut med en så pass kraftfull varning över länet den här vintern.

Samtidigt med snön kommer det alltså att bli blåsigt med en frisk nordostlig vind som har en styrka på 5-8 m/s, vilket ökar risken för drivbildning på vägarna.

Vid en klass 2-varning väntas en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, med stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

– Man ska ta det på allvar och vi uppmanar allmänheten att följa väderutvecklingen via radio och TV, säger meteorolog Nils Holmqvist om varningen.

Även Kalmar län förutom Öland, Jönköpings län söder om Vättern samt stora delar av Västra Götalands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagen omfattas av varningen.

Marie-Louise Kristensson
marie-louise.kristensson@sr.se