1 av 2
Foto: Tomas Oneborg, Scanpix.
2 av 2
Ydre

Ydre kan få egen biogasproduktion

I Ydre har man planer på att bygga en biogasfabrik. Genom en förstudie har man tittat på möjligheten att tillverka energi av gödsel och grödor från lantbruken i området.

– Ydre har en väldig massa kogödsel med mycket energi som går till spillo och det vore synd att inte ta tillvara på den, säger Mikael Stenquist som har gjort förstudien på uppdrag av kommunen.

Målet med förstudien är bland annat att väcka lantbrukarnas intresse för frågan, och att lägga grunden för fortsatt arbete med exempelvis ekonomiska kalkyler.

– Intresset är väldigt högt, men än så länge avvaktande eftersom det är ett så pass tidigt skede, säger Mikael Stenquist.

När det gäller de investeringar om krävs finns det olika alternativ i förstudien.

– Om en enskild lantbrukare satsar runt tre miljoner kronor tar det ungefär tio år innan det är ekonomi i det hela, går man ihop tre bönder och gör en gemensamhetsanläggning kan det bli plus redan första året, menar Mikael Stenquist och tillägger att det då handlar om minst 10 000 kubikmeter gödsel, enbart med tanke på el.

Mikael Stenquist menar att det optimala är att starta upp ett bolag med en del bönder, en del kommunen och en del med externa intressenter, både för att hjälpas åt så att det inte blir för tungrott och för att sprida riskerna.

I ett nästa steg ska man välja ut en tänkbar plats för en biogasanläggning. Förstudien pekar på tre platser med lite olika förutsättningar, i Hestra med tanke på att kommunens bostadsbolag kan tänkas köpa energi, i Ramfall där det finns många bönder som får korta transportsträckor och väster om Rydsnäs där det finns industrier och bostadsbolag som kan tänkas köpa energi och där det finns en stor koncentration av lantbruk.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista