östergötland

Snötipparna börjar bli riktigt fulla

I natt kommer ett snöoväder att påverka hela länet och mer snö är alltså att vänta. Men redan nu jobbas det för fullt med att röja gammal snö från gator och torg och varefter snötipparna börjar bli fulla får kommunerna brist på dumpningsplatser.

Många kommuner började redan i januari att forsla bort snön från gator och torg. Men trots att tusentals kubikmeter snö har förts bort så kommer det hela tiden ny snö och nu börjar det bli ont om platser där kommunerna kan tippa snön. Lars Henriksson på företaget Pefab samordnar arbetet med att forsla bort snön på gatorna i Norrköping:

– Jag har inte varit med om det någon gång att vi har kört bort så mycket snö. Förra året körde vi inte bort någon, konstaterar Lars Henriksson.

I till exempel Linköping har kommunen kört bort drygt 92 000 kubikmeter snö. Räknat i antal lastbilslaster så blir det över 6 000. Situationen ser likadan ut på många håll runt om i södra Sverige. Motala, där Göran Johansson är Vägmästare, är en av de kommuner som nu letar efter nya platser för att tippa snön på:

– Ja, det är så mycket snö, och under de föregående åren har vi inte haft behov av så stora snötippar, så därför har den här räckt, men nu måste vi hitta på något nytt, säger Göran Johansson.

Till den nyöppnade snötippen vid Koppargatan i Norrköping kommer lastbilar fulla med snö hela tiden. Bara under några minuter kunde vi räkna upp 20 lastbilar som tippade sin snö. Sten Hellgren hade fullt upp med att ta hand om och fördela all snön med sin bandtraktor:

– Jag måste skjuta upp i stora högar annars går det inte. Det är knappt jag hinner med, men jag försöker.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se