linköping

Böter ger kortare tid i registret

Över hälften av alla ungdomar som döms för brott vid Linköpings tingsrätt väljer böter istället för ungdomstjänst. Orsaken är att den som gör ungdomstjänst finns med dubbelt så länge i belastningsregistret än den som betalar böter.

Ungdomar som döms för brott kan välja att göra ungdomstjänst i stället för att betala dagsböter. Det innebär att man avtjänar sitt straff genom att till exempel arbeta på en frivilligorganisation. För att ungdomstjänst ska dömas ut krävs att den som döms går med på det.

Men den som väljer att göra ungdomstjänst hamnar i polisen belastningsregister i tio år, istället för fem år om man betalar dagsböter. Enligt åklagaren Benita Simmerud tackar över hälften av ungdomarna som döms i Linköpings tingsrätt nej till ungdomstjänst just på grund av att detta:

– Tyvärr blir det ju lite av en klassfråga. Har man pengar så väljer man att betala böterna, men har man inte råd med det så får man ju ta ungdomstjänst, menar Benita Simmerud.

Den som står med i belastningsregistret kan få svårare att få körkortstillstånd, ta lån och att få jobb. 18-åriga Erika från Linköping dömdes för stöld och snatteri förra året. Hon tänkte först ta ungdomstjänst, men ångrade sig när hon förstod vad det skulle få för konsekvenser:

– Jag tycker det är jättekonstigt. I de flesta fallen blir det ju föräldrarna som får betala. Men om jag själv skulle få jobba av ett straff som får samma antal år i belastningsregistret, då skulle det vara ett bra val för oss ungdomar.

Åklagaren Benita Simmerud tycker att något måste göras nu och att det relativt enkelt skulle gå att ändra på:

– Man dömer ju ut ett visst antal timmar ungdomstjänst beroende på hur allvarligt brottet är. Om man då lägger nivån att döms man till ett visst antal timmar så ligger det kvar i fem år, och döms man till fler timmar än så, ligger det kvar i tio år, precis som för övriga brott i fängelsenivå, säger Benita Simmerud avslutningsvis.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se