Östergötland

Snön ställer till stora problem

Uppdaterad 12.50
Snöovädret påverkar hela Östergötland och vi får räkna med problem och störningar i både kommunikationer, strömförsörjning och på vägarna. Flera djur blev fastklämda när taket till en ladugårdsbyggnad vid Dömestorp utanför Linköping rasade ihop vid lunchtid. Ytterligare en byggnad håller på att ge vika och där finns ett 100-tal kor.

Räddningstjänsten i Linköping är på plats men vågar inte gå in de två byggnaderna för att försöka rädda de djur som finns kvar inne i ladugårdarna. Ett 50-tal djur i den raserade byggnaden är ute.

Vägverket varnar för mycket besvärligt väglag. Vädret innebär stor risk för drivbildning och att både personbilar och lastbilar kan fastna på vägarna. Rådet till allmänheten från Vägverket är att undvika att ge sig ut på vägarna om man inte måste.

– Vi har stora problem med att hålla det mindre vägnätet öppet på grund av mycket snöande i kombination med blåst , det är riktigt besvärligt säher Klas Larsson informationschef för region Sydöst.

I Vika utanför Borensberg var ett ladugårdstak på väg att rasa in där det fanns 100 kor men räddningstjänsten i Motala bedömde läget som stabilt vid lunchtid på lördagen.

Samtliga tåg på Stångådalsbanan är inställda och ersatta med buss till och med söndag.
Östgötatrafiken räknar med att det kommer att vara förseningar och inställda turer i både buss och tågtrafik.

Strömavbrott har också drabbat hushåll i länet. Cirka 240 av Eons kunder saknade ström på lördagsmorgonen främst i Valdemarsvik.