1 av 2
Blommor på platsen där den unga mannen knivskars till döds. Foto: Pär-Gustav Johansson
2 av 2
Linköping

Ölandsdråpet prövas i hovrätten

Uppdaterad 11.14
I dag inleddes hovrättsförhandlingarna mot de män som dömdes för knivbråket på Öland i midsomras, då en Linköpingsbo dödades. Båda anser att de är oskyldiga och vill bli frikända. Åklagaren vill däremot att hovrätten skärper tingsrättens dom.

I bråket på campingplatsen vid Köpingsvik deltog uppemot 30 personer. Flera misshandlades med både flaskor och kniv. På marken låg en 21-årig Linköpingsbo svårt skadad, han avled i ambulansen på väg till sjukhuset. Det är fortfarande oklart vad som utlöste storbråket på midsommaraftons kväll.

Tidigare i år dömdes två 24-åriga män till fängelse för sin inblandning i knivdådet. En av männen fick sex års fängelse för dråp. Hans kamrat dömdes till tre års fängelse för medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Både åklagaren och de två 24-åringarna har överklagat tingsrättens beslut. Åklagaren vill ha skärpt straff. Männen hävdar att de är helt oskyldiga och vill bli frikända. I dag inleds rättegången vid Göta hovrätt, den beräknas pågå till 5 mars.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista