Foto: Maria Turdén/SR Östergötland
Östergötland

Tågförseningarna fortsätter

Uppdaterad 09.07:
Det är stora störningar i kollektivtrafiken i länet just nu. Pendeltågstrafiken kör endast med ett tåg i timmen. Östgötatrafiken har svårt att få tag i ersättningsbussar. Även busstrafiken dras med förseningar.

– Man är så arg. Det går inte att göra något åt vädret, men de kan åtminstone ordna ersättningsbussar, säger en resenär som förgäves väntat på tåg i Norrköping under måndagsmorgonen.

Det är inte lätt att vara tågresenär den här vintern. Den snörika och kalla vintern har orsakat förseningar och inställda turer i flera månader nu. Banverket har under några veckor uppmanat tågföretagen att köra med reducerad trafik för att kunna hålla växlar fria från snö och is. Det har inneburit stora problem i tågtrafiken. Dessutom har flera tåg gått sönder på grund av det kalla vädret och det här gör att pendeltågstrafiken inte kommer att gå som vanligt i dag.

– Det är fortsatt väldigt besvärligt för pendeltågstrafiken. I dag beror det på att Banverket måsta ha tid för att rensa spåren. Vi kommer inte att kunna köra 20-minuterstrafik, utan det blir bara vissa tåg som kommer att gå, säger Sylvia Rydström, som är informationschef på Östgötatrafiken.

Störningarna berör tåg mellan Norrköping och Tranås respektive Mjölby. Först från klockan 18.45 på måndagskvällen kommer samtliga avgångar att kunna köras med tåg igen, enligt Östgötatrafiken. SJ:s Uventåg mellan Norrköping och Sala, samt linjen mellan Linköping och Stockholm berörs av störningar, skriver SJ på sin hemsida. Många tåg är fortfarande inställda.

Även busstrafiken hade problem på måndagsmorgonen. I Norrköpings och Linköpings tätortstrafik varierade förseningarna mellan 5 - 20 minuter. Landsortstrafiken hade förseningar på mellan 5 och 30 minuter.

Helgens snöoväder kommer att ge fortsatta problem för tågtrafiken under en stor del av veckan. SJ:s informatör Kjertel Fjellstad har stått ute och informerat resenärerna vid Norrköpings station under morgonen och han tycker ändå att de flesta är förstående.

– Frustrerade är de ju eftersom de kanske inte tar sig till jobbet och hem. Men det är ingen orimlig ilska från någon.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista