Östergötland

Fortsatta problem i tågtrafiken

Uppdaterad 16.56
SJ meddelar att tågen mellan Norrköping och Nyköping är inställda, även tågen mellan Linköping och Sala står stilla. Även övriga SJ-tåg genom länet och pendeltågen dras med förseningar.

När det gäller Östgötatrafikens pendeltåg i länet så kommer de gå enligt tidtabell från klockan 19 under måndagskvällen. Men enligt Östgötatrafiken blir det entimmes-trafik under tisdagen.

Orsaken är den snörika och kalla vintern. Banverket har under några veckor uppmanat tågföretagen att köra med reducerad trafik för att kunna hålla växlar fria från snö och is. Det har inneburit stora problem i tågtrafiken.

Dessutom har flera tåg gått sönder på grund av det kalla vädret.

– Man är så arg. Det går inte att göra något åt vädret, men de kan åtminstone ordna ersättningsbussar. De har inga bussar och ingen information, säger en resenär som förgäves väntat på tåg i Norrköping under måndagsmorgonen.

Även busstrafiken dras med förseningar. I Norrköpings och Linköpings tätortstrafik varierade förseningarna mellan 5 - 20 minuter. Landsortstrafiken hade förseningar på mellan 5 och 30 minuter under måndagen.

Sylvia Rydström förstår att pendlarna är uppgivna och irriterade, men enligt henne är det inte Östgötatrafiken som ska informera resenärerna om förseningar och inställda turer.

– Det här är ett ständigt återkommande problem och vi är beroende av både SJ och Banverket. Det är Banverket som ropar ut information och det är även de som skyltar om på perrongerna. Banverket får i sin tur information från SJ var ersättningsbussar finns och vilka tåg som går. Det är en kedja som alltid är svår att få att fungera. Jag förstår att resenärerna har synpunkter på informationsspridningen, det har vi också i de här lägena. Det måste bli mycket bättre.

Vad gör ni för att påverka det här?
– Vi försöker ligga på och söka den information vi behöver så gott vi kan, men vi hamnar ofta i telefonkö precis som alla andra.

Störningarna berör tåg mellan Norrköping och Tranås respektive Mjölby. Först från klockan 18.45 på måndagskvällen kommer samtliga avgångar att kunna köras med tåg igen, enligt Östgötatrafiken. SJ:s Uventåg mellan Norrköping och Sala, samt linjen mellan Linköping och Stockholm berörs av störningar, skriver SJ på sin hemsida. Många tåg är fortfarande inställda.

Helgens snöoväder kommer att ge fortsatta problem för tågtrafiken under en stor del av veckan. SJ:s informatör Kjertel Fjellstad har stått ute och informerat resenärerna vid Norrköpings station under morgonen och han tycker ändå att de flesta är förstående.

– Frustrerade är de ju eftersom de kanske inte tar sig till jobbet och hem. Men det är ingen orimlig ilska från någon.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se