Linköping

HD prövar inte domen mot Clark

Fängelsedomen mot Clark Olofsson, numera Daniel Demuynck, står fast. Högsta domstolen beslutade idag att inte pröva fallet.

Olofsson dömdes till nio års fängelse för sin inblandning i den stora narkotikahärva som polisen i Östergötland avslöjade för två år sedan.

Organisationen försåg den svenska narkotikamarknaden med 100 kilo amfetamin och 76 kilo cannabis.

Han fick ytterligare fem års fängelse för förverkande av ett tidigare straff.

63-årige Clark Olofsson är numera belgisk medborgare, han ska utvisas efter avtjänat straff och får inte återvända till Sverige.

Ytterligare fyra personer, varav två är från Östergötland, ville att HD skulle ändra Göta hovrätts dom, men domstolen avslår samtliga överklaganden.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se


FAKTA: Clark Olofsson

Clark Olofsson har suttit mer än halva sitt liv i fängelse.
1966: Olofsson döms till åtta års fängelse för mordförsök. Tillsammans med en kumpan gör han inbrott i Nyköping. En polisman skjuts ihjäl av kumpanen.
1973: Han blir inblandad i det så kallade Norrmalmstorgsdramat där rånaren Janne Olsson tar gisslan och kräver att Olofsson förs till bankvalvet. Efter den oblodiga upplösningen blir Olofsson åtalad för delaktighet.
1983: Olofsson friges och lämnar Sverige för att bo i Belgien.
1984: Han grips för att ha smugglat 25 kilo amfetamin från Holland till Sverige. Döms mot sitt nekande till tio års fängelse.
1998: Olofsson grips som huvudman för en av de största amfetaminsmugglingarna hittills till Danmark. Året efter döms han till 14 års fängelse men släpps under 2005.
2008: Olofsson grips misstänkt för att ha organiserat en omfattande narkotikahandel.
2009: Olofsson åtalas tillsammans med nio andra män för bland annat grovt narkotikabrott.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.