Östergötland

Järnvägens snöplogslok skrotas

Samtidigt som snömängderna orsakar stora problem för tågtrafiken skickas järnvägens snöröjningsfordon på skroten. De senaste åren har antalet snöplogslok minskat med hälften. Trots det hävdar statliga Infranord att man har tillräckliga resurser.

- De har helt enkelt tjänat ut som lok, därför avvecklar vi och skrotar loken för att på sikt återinvestera i nya lok, säger Niclas Reinikainen, vd på Infranord, som äger snöplogsloken.

Har ni köpt in några nya lok?
- Vi har ju investeringsplaner, men det är långa planer som löper över flera år. Vi återinvesterar i den takt som det behövs så klart, säger Niclas Reinikainen.

Bara för några år sedan fanns närmare trettio snöröjningsfordon av typen Tb och Tc att sätta in för att ploga rent landets järnvägar. Men det var då. Nu har nästan häften av loken skrotats. Kvar finns bara åtta fungerande lok samt sju lok som står avställda eller på verkstad.

Det statligt ägda bolaget Infranord, som tidigare hette Banverket Produktion, sköter i dag underhållet på hälften av Banverkets järnvägar i landet, bland annat i Östergötland. Företaget hävdar att man har tillräckligt med resurser för att snöröja järnvägarna. I alla fall utifrån de avtal man har med Banverket.

- Det vi dimensionerar oss för är de kontrakt vi har med kunden och för dem räcker det till. Där är behovet täckt, men vi går inte under de behov vi har i våra kontrakt, säger Niclas Reinikainen.

Men fackförbundet Seko är starkt kritisk till hur Banverket har utformat kontrakten med de företag som ska sköta underhåll och snöröjning.

- Verkligheten är ju den att i de här kontrakten som handlas upp av Banverket är för snålt tilltagna. Det finns inte tillräckliga resurser och det är faktiskt så att det kan bli vinter. Man måste ta höjd för såna här situationer, säger Janne Rudén, förbundsordförande på Seko.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista