Vårfloden kan bli omfattande. Jens Bäckström / Scanpix
Östergötland

Risk för omfattande vårflod

Snön ligger tjock över hela Östergötland och än så länge finns inte våren i sikte. Men när värmen väl kommer så är risken för att årets vårflod blir ovanligt kraftig. Risken för översvämningar är stor i hela Götaland men störst i Östergötland.

– Snöns vatteninnehåll som är det som påverkar vårfloden är högt, två till tre gånger mer än normalt i Östergötland, säger Katarina Norén, hydrolog på SMHI.

Allt vitt som segnat ner från skyn ska smälta även om det känns avlägset idag och det är alltså extremt mycket vatten som just nu ligger på den östgötska marken, så förutsättningarna för översvämmade bäckar i mars, april finns.

– Vi brukar säga att det finns tre komponenter. Den första är att det finns snö. Det andra är att det blir ett snabbt temperaturomslag och en hög dygnsmedeltemperatur, säger Norén.

Då smälter snön dygnet runt. Den tredje faktorn i en kraftig vårflod är regn som ytterligare fyller vattendragen.

Runt om i Östergötland har snöröjare och kommunala gatukontor slitit hårt med sin snöskottning, något som redan kostat pengar. Runt knuten väntar alltså kanske ytterligare massivt jobb med att minska effekterna av vårfloden.

– Vi är alltid oroliga när det gäller vatten här i Valdemarsvik. Det har ju varit översvämningar förr här. Man måste vara på tårna hela tiden, säger Björn Fridell som är gatuchef i Valdemarsvik.

Två och en halv meter snö säger han att de fått i Valdemarsvik och samtidigt som de skottar för fullt förbereder sig man också för våren. Tio dagars varsel om väderomslag kan de få av SMHI.

– Man får plocka fram dagvattenbrunnar och man får vara beredd på att tina dem så att vattnet kan rinna ner, säger Fridell.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista