1 av 2
Tb-lok snöröjer järnvägen. Foto: Allan Östlund
2 av 2
Björn Östlund. Foto: Banverket
östergötland

Banverket utvärderar kontrakt

Flera snöplogslok har skrotats den senaste tiden. Nu kan Banverket vara på väg att se över sina kontrakt med entreprenörerna som ska sköta snöröjningen av järnvägarna.

– Vi ska tillsammans med branschen utvärdera för att se vad vi kan göra, säger Björn Östlund, chef för leveransdivisionen på Banverket.

En lösning skulle kunna vara att skapa en högre beredskap, som att beställa fler maskiner och ha mer folk beredda om det skulle snöa.

– Men sedan tror jag också att det finns i det sätt vi beställer som vi också kan förbättra, säger Östlund.

Men frågan om kontrakten med entreprenörerna blir en senare fråga. Just nu är fokus att klara upp den situation som uppstått.

– När vi beställer den nivå av åtaganden som entreprenörer ska göra så är det upp till dem att klara av det här. Nu kan vi konstatera att vi inte haft resurser att klara snön. Nu får vi fundera på hur vi ska klara sådana här situationer, säger Björn Östlund.

Ska Banverket köpa in fordon eller?
– Vi får väl komma tillbaka med hur vi löser det här på bästa sätt. Vi får väl fundera på många olika sätt hur vi löser det här.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".