Linköping

Sjuvåningshus byggs vid Stångån

Uppdaterad 15.30
Linköpings kommun säljer det område vid Stångån där bland annat gamla brandstationen ligger. Köpare är fastighetsbolaget LE Lundberg och byggbolaget JM.

– Detta förvärv är ytterligare ett steg i vår långsiktiga satsning i Linköping, säger Lundbergs vd Peter Whass.

Bolaget ska bygga ett sjuvåningshus med affärer, kontor och bostäder. Den kände arkitekten Gert Wingårdh, som bland annat ligger bakom svenska ambassaden i Washington, har ritat sjuvåningshuset.

– Det är en byggnad som tar upp de riktningar som finns, så nya Tannerforsvägen ger en riktning i byggnaden och gamla Tannerforsvägen en annan. Genom att utnyttja de här två riktningsförskjutningarna så knyts byggnaden till platsen, säger Gert Wingårdh.

Enligt detaljplanen för området så ges möjlighet till handel, kontor och bostäder. Lundbergs, som betalar 66,5 miljoner kronor, uppger att man tänker bygga hyresrätter samt ett kontorshus med butiker.

– Jag är övertygad om att den här satsningen kommer att visa sig mycket betydelsefull i kommunens ambition att ytterligare öka stadskärnans attraktionskraft", säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) i en kommentar.