Linköping

Hårt arbete ska få tågen att rulla

Det arbetas dygnet runt nu på företaget Euromaint Rails tågverkstad vid Resecentrum i Linköping för att få de nedisade pendeltågen i körbart skick. 36 pendeltåg som trafikerar länet servas och repareras på verkstaden.

– Det bästa är om tågen kan stå här och dropptorka, men det hinner vi inte i dagsläget. Nu går vi över tågen manuellt och försöker hugga bort isen eller spruta vatten på de ställen vi kan, säger Peter Jansson, platschef på verkstaden.

Är det ett svårt jobb att ta hand om de nedisade tågen?
– Problemet är att det är väldigt mycket säkerhetstänkande och det krävs en del utbildningar innan men ens får börja arbeta med tågen. Det gör att det är väldigt svårt att hitta extrapersonal när sådant här dyker upp.

Längs perrongerna i verkstaden står varmluftsfläktarna på rad, det kan ta flera dygn att få bort isen från ett tågset om det bara lämnas i verkstadsvärmen,.

Tågvagnarna får en hel del skador av isblock som ligger på spåren. Isblocken ligger ofta vid järnvägsväxlar där de skakats av från tåg som tidigare kört över växeln.

-- När nästa tåg kommer kan isblocken slå emot tåget och skada det underifrån. Därför är det viktigt att man håller rent på spåren så gott det går, säger Peter Jansson. 

Personalen på verkstaden i Linköping jobbar nu i skift hela dygnet och även på helgerna för att hinna med både avisning, service och reparationer på grund av snön. Men alla tåg som behöver service kan inte ta sig in till verkstaden.

– Vi har ett tåg i Mjölby, ett i Linköping och ett i Norrköping som står fastfrusna just nu. Då krävs det ganska stora maskiner för att få loss dem.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se