östergötland

Banverket ställdes mot väggen

Varför är informationen på stationen så dålig? Varför blir ni överraskade av snön? Efter den senaste tidens snökaos var det många som ville ställa frågor i den chatt SR Östergötland ordnade med Banverket och Östgötatrafiken under onsdagen.

Flera dagar med både inställda tågavgångar och kraftiga förseningar har retat upp resenärerna. Sylvia Rydström från Östgötatrafiken och Ulf Ragnarsson från Banverket svarade under eftermiddagen på frågor i SR Östergötlands chatt.

Johan S undrade: Är det inte att göra lätt för sig att skylla på vädret. Tittar inte Banverket på väderprognoserna?

"Vi har kontinuerlig bevakning av väderprognoserna, prognoser anpassade till järnvägens förhållanden. Jag vill inte skylla på vädret, men vi har problem med att det ligger kvar så mycket snö i och bredvid spåren eftersom det är kallt så lång tid i sträck. Normalt sett så har vi ju perioder med plusgrader då och då", svarade Ulf Ragnarsson.

Sylvia Rydström fick bland annat frågor om kostnaden för den senaste tidens snöoväder. "Vi har inte räknat på vad vintern kostat oss och kommer sannolikt inte stämma Banverket. Mycket kan man som ansvarig för ett område rå på men vädrets makter rår inte någon part över. Dagens infrastruktur finns det säkert en del att önska kring med de satsningarna styr andra över", svarade Rydström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista