SÖDERKÖPING

Pressade bokhandlare hoppas på rean

Under morgonen slog portarna till bokrean upp, och de hårt ansatta bokhandlarna hoppas att årets tillställning ska markera en vändning efter några tuffa år.
– Man är lite orolig, säger bokhandlaren Lena Tyllander i Söderköping.

– Välkommen!

Lena Tyllander tar emot de första kunderna som droppar in några minuter efter att Söderköpings bokhandel har öppnat. Hon driver bokhandeln tillsammans med sin man, en verksamhet som är hårt ansatt av konkurrenter.

– Det är ju nya aktörer på banan. Det är mataffärer och bensinmackar och nätet blir större. Det innebär att man är lite orolig. Tyvärr kommer många in och bläddrar i böckerna, sen går man hem och beställer på nätet.

Som om det inte vore nog med konkurrensen från näthandlarna har alltså allt fler gett sig in i bokbranschen. Men nu hoppas handlarna att den negativa trenden ska brytas. Thomas Wyatt är VD för branschorganisationen Svenska Bokhandlareföreningen.

– Det kommer en vändning i år, där man bokhandeln ökar sin försäljning.

Varför ökar det?

– Det som sänkt försäljningen är konjunkturnedgången, och konsumenterna har större tilltro till framtiden nu är därför mer benägna att köpa böcker nu.

I Söderköping säger Lena Tyllander att kokböcker är ett säkert tips på storsäljare.

– Det finns många teman, italienska, franska och det är mycket fina presentböcker där man lägger in cd-skivor för att skapa stämning.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista