1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
2 av 2
Adriana Lender.
Östergötland

Felaktiga läkarintyg ska skickas tillbaka

Det finns risk för längre väntetider i vår på besked om sjukskrivning. I dag kom beskedet att Försäkringskassan i samarbete med landstingens sjukskrivningskommittéer ska börja skicka tillbaka de läkarintyg som inte anses korrekta.

Det handlar om tre av fyra läkarintyg som inte är korrekta.

– Tanken är att vi nu ska ta och göra det vi bör göra, nämligen skicka tillbaka de som inte är korrekta, begära in kompletteringar och då också lita på att landstinget är observant på detta, så det inte drar ut på för lång tid. Det är för patienterna, det är ju faktiskt deras rätt det handlar om, inte om det är besvärligt eller inte besvärligt för oss, så de kan vara säkra på att vi kan fatta beslut på ett korrekt medicinskt underlag, säger Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender, som idag besökte Linköping.

Kommer det inte att ta väldigt lång tid?
– Ja, och det är det som varit problemet att vi inte har gjort det tidigare, men nu ska vi faktiskt göra det. Jag tror att själva roten till att vi ska kunna lyckas nu är att problemet är uppmärksammat även på landstings sidan, säger Lender.

Ebba Curman, som är distriktsläkare i Linköping ser poitivt på Försäkringskassan tuffare tag.

– Ja, vi måste ju först bli medvetna om var felen ligger, så vi har möjlighet att bättra oss. Då måste vi få tillbaka de intyg som inte är korrekta. Men vi behöver också utbildas så vi lär oss hur vi ska skriva bättre intyg, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".