Linköping

Läget akut på psykiatrin i Linköping

Läget för psykiatrin i Linköping beskrivs som katastrofalt av personalen. För få platser och för få läkare gör att psykiskt sjuka skrivs ut innan de tillfrisknat.

Anders Gustavsson är koordinator på psykiatriska kliniken i Linköping och skyddsombud för fackförbundet Kommunal.

– Problemet är att vi har för få vårdplatser. Vi har 14 vårdplatser och i dag så har vi 19 på ena avdelningen och 17 på den andra, säger hand.

Hur märks det på jobbet?
– Det märks på att man har svårare att kunna bedriva en bra vård, man hinner inte med samtal, man hinner inte med att skriva vårdplaner, man hinner inte med att gå ut och gå med patienter, i den utsträckningen som man borde göra.

Vad är riskerna när det saknas vårdplatser?
– Riskerna är ju att det dels kan öka självmordfrekvensen, den kan också bli, sådana här, så kallade ”vansinnesdåd”, på grund av att man inte kan, eller har möjlighet, att ha de svårast sjuka inne i den utsträckningen man behöver, säger Anders Gustavsson, koordinator på psykiatriska kliniken i Linköping.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista