1 av 3
2 av 3
3 av 3
Miljöinspektör Vesna Karanovic
Norrköping

Snuskigt vatten och is på krogen

Is och dricksvatten som serveras på restauranger i Norrköping är i flera fall fyllda av bakterier. Det visar en undersökning som kommunens miljökontor har gjort. Två tredjedelar av de tagna proverna från bland annat ismaskiner och barpistoler fick underkänt.

– Vi hade en misstanke om att det inte skulle vara helt bra, men det är anmärkningsvärt att det är så dåligt, säger miljöinspektör Vesna Karanovic.

Miljökontoret i Norrköping ville kontrollera hur det såg ut med det dricksvattnet som serveras till gäster på restauranger, caféer och gatukök. Under förra året togs 78 prover på sammanlagt 42 matställen och resultatet visar att två tredjedelar av vattenproverna fick underkänt.

Vesna Karanovic tycker inte att det ser bra ut att så många av proverna bedömdes som tjänliga med anmärkning, vilket betyder att det är något problem.

– Sex procent av vattenproverna var otjänliga och av det vattnet kan man bli sjuk om man dricker, berättar Vesna Karanovic.

Prover har tagits från ismaskiner, barpistoler, tappkranar och läskmaskiner där det går att få kolsyrat vatten. Dels har man hittat kolioforma bakterier från människor eller avlopp och långsamväxande bakterier som sätts i samband med dåligt rengjord utrustning.

Efter provresultaten har serveringsställena bland annat ändrat rengöringsrutiner, bytt utrustning och haft genomgång av personalhygien med de anställda. 

Miljökontorets resultat av undersökningen ska nu fler kommuner få ta del av.

– Den här utrustningen finns i andra kommuner också, så jag skulle tro att det är liknande problem i andra städer, säger Vesna Karanovic.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista