1 av 2
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Dialog ska stävja vildsvinsproblem

Flera organisationer, däribland Lantbrukarnas riksförbund och Jägareförbundet, går nu samman för att samarbeta om förvaltningen av vildsvinsstammen.

Leif Franzén i Önhult söder om Åtvidaberg är både jägare och lantbrukare och han vet vad vildsvinen kan ställa till med.

– Det är väldiga problem på vallarna. De bökar upp vallarna. Det blir som jordhögar, även sten kommer upp. Sen när man kommer och ska slå vallen så kör man i det där, och även får i det i fodret. Fodret blir förstört, säger han.

Förutom LRF och Jägareförbundet, ingår bland annat Polisen och Jordägareförbundet i nya samarbetet kring vildsvinsstammen i landet. Och det finns intressen som kan krocka: skador på lantbruket och mark ska vägas mot en livskraftig stam som går att jaga. Lars Karlsson sitter i regionstyrelsen för LRF som företräder lantbrukarna.

– Det är väl det att vi inte har pratat med varandra som organisationer, vi har inte kunnat förmedla problematiken. Det är ju väldigt viktigt att det blir på lokal nivå, att man börjar i det lilla. Att när det uppkommit något problem, att man talar med varandra och kanske talar med varandra innan problemet uppstår.

Organisationerna håller nu på att teckna samarbetsavtal i länet och en skrift har lämnats över till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista