östergötland

Kan förlora rätten att bedriva vård

Tre vårdcentraler i länet klarar inte de krav på tillgänglighet som landstinget kräver. Det rör sig om Valla vårdcentral i Linköping och Sandbyhov och Hageby vårdcentraler i Norrköping och nu måste alla tre bättra sig om de inte ska förlora rätten att bedriva vård.

När vårdvalet infördes förra året ställde landstinget flera krav på de vårdcentraler som ska bedriva vård. Ett av kraven för att bli auktoriserade var att vårdcentralerna ska ha bra tillgänglighet. Det innebär att 90 procent av patienterna som söker vård på vårdcentralen ska få det inom sju dagar.

Men fortfarande klarar inte Valla vårdcentral i Linköping, Sandbyhov och Hageby vårdcentraler i Norrköping det kravet. Alla tre drivs i landstingets regi.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger till Sveriges Radio Östergötland att landstinget nu arbetar för att de tre vårdcentralerna ska klara de uppsatta kraven, något vårdcentralerna måste ha gjort senast i höst. I allra värsta fall kan de tre vårdcentralerna förlora rätten att bedriva vård:

– Det är så systemet är uppbyggt och det är ju det som är själva poängen. Vi vill säkra medborgarnas rätt till en bra kvalitet, till en bra hälso- och sjukvård med vård i rätt tid. Då är det det som vi har satt som ribba och då måste vi också följa upp att vårdcentralerna gör det de har lovat, men just nu jobbar vi på att de ska klara det här, säger Marie Morell.

Kenneth Andersson, chef för Hageby vårdcentral, säger att man förbättrat tillgängligheten den senaste månaden. Cheferna för Valla och Sandbyhovs vårdcentraler har inte gått att nås för en kommentar.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se