1 av 2
2 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
östergötland

Miss stoppade information till arbetslösa

En informationsmiss från Arbetsförmedlingen centralt gör att arbetssökande i länet inte fått svar på frågor om vad som händer efter arbetsmarknadsprogrammet jobb- och utvecklingsgarantin.
– Informationen måste ut, säger Gert Sternskog på Arbetsförmedlingen.

Frågan om framtiden blir aktuell för alltfler som är inne i jobb- och utvecklingsgarantin, där den sista delen, fas tre, innebär att man är ute på en arbetsplats i maximalt två år. De första gick in i fas tre i somras, om knappt två år är deras tid i jobb- och utvecklingsgarantin slut.

– Men den som inte har något nytt jobb då kastas inte ut ur försäkringen, säger Gert Sternskog, chef för programenheten på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Stockholm.

I Östergötland är drygt 5 000 personer inne i garantin idag. I höstas gick de första in i fas tre. Många har inte kunnat få svar från Arbetsförmedlingen om vad som händer efter de två åren.

SR Östergötland har varit i kontakt med arbetsmarknadsdepartementet för att få svar, men där hänvisar man vidare till Arbetsförmedlingen.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.seFakta: Arbetslösa i länet

De drygt 5 000 arbetslösa är fördelade enligt följande i länet:

Norrköping 2 150
Linköping 1 435
Motala 507
Mjölby 310
Finspång 215
Åtvidaberg 132
Söderköping 89
Valdemarsvik 56
Boxholm 48
Vadstena 46
Ödeshög 44
Kinda 33
Ydre 12

Källa: Arbetsförmedlingens siffror från vecka 5 - 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista