1 av 2
Forskaren Sabina Gustafsson
2 av 2
Skönhetsideal kan leda till sjukdom. Foto: Michael Brannäs/Scanpix

Inbillad fulhet - en dold sjukdom

En hittills relativt okänd sjukdom, som handlar om inbillad fulhet, kan vara ungefär lika vanlig som anorexi i Sverige. Det visar en preliminära resultat från en studie som forskaren Sabina Gustafsson har gjort vid Hälsouniversitetet i Linköping.

Sjukdomen innebär ett handikapp i vardagen och för med sig risker för både depression och självmordsförsök, det visar utländska studier.

Sjukdomens namn är dysmorfo-fobi och på engelska förkortas tillståndet BDD (body dysmorphic disorder). Och det handlar om en allvarlig sjukdom, säger Sabina Gustafsson.

- I studier i USA har man visat att 80 procent av dem som lider av sjukdomen har självmordstankar och upp till en fjärdedel har gjort självmorsförsök.

I Sabina Gustafssons studie har 3 000 kvinnor i Östergötland, mellan 18 och 60 år gamla, svarat på frågor kring hur de upplever sitt utséende. En av frågorna lyder:

"Är du mycket bekymrad över någon elle flera kroppsdelar som du tycker har brister eller upplever som särskilt oattraktiva?"

Över 40 procent svarar ja på frågan. 30 procent av de svarande säger att de är fixerade vid bristerna. Och enligt Sabina Gustafssons bedömning, så visar studien att även i Sverige kan upp till två procent av befolkningen vara drabbade av BDD - lika många som när det gäller anorexi. BDD är en handikappande sjukdom, säger hon.

- I medeltal tar fixeringen mellan treo ch åtta timmar om dagen för de drabbade. Man kan till exempel fastna framför spegeln - det vanligaste är att det handlar om någonting i ansiktet.

Är det här en dold sjukdom i Sverige, tycker du?

- Jag tycker det är en dold sjukdom och jag är ute efter att öka medvetenheten om det här.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".