motala

Klimatsmarta hus ska spara pengar

Klimatsmarta hus ska spara både miljö och pengar i Motala. Just nu analyserar kommunen sina fastigheter för att se vilka åtgärder som krävs för att göra kommunens byggnader mer energieffektiv.

Catarina Engström, som är ordförande för tekniska nämnden i Motala, ser flera anledningar till att ta krafttag vad det gäller kommunens energiförbrukning:

– En av de främsta orsakerna är den positiva påverkan som det har på vårt klimat. Det är också gynnsamt för ekonomin och de här faktorerna går hand i hand, säger Catarina Engström.

Varje år förbrukas det omkring 40 miljoner kilowatttimmar energi i form av värme, varmvatten och el i kommunens byggnader, något som kostar kommunen 35 miljoner kronor. Men nu vill politikerna i Motala hitta klimatsmarta lösningar för sina fastigheter.

Kommunen hoppas på att kunna minska energiförbrukningen med omkring 20 procent. Detta kan samtidigt ge en kostnadbesparing på omkring 7 miljoner årligen.  Björn Wiström på företaget Siemens, som ska hjälpa kommunen med energieffektivisering, säger att det finns många områden där man kan mer effektivt använda energi:

– Det handlar om att vi använder vår energi för mycket och för länge. Vi har inte optimerat belysningen, vi använder för mycket vatten och vatten läcker ut. Ibland har vi oisolerade vindar och framförallt så har vi inget styrsystem som får de här systemen att samverka på ett smart och energieffektivt sätt, konstaterar Björn Wiström.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista