östergötland

Få nyregistrerade partier

Idag är sista dagen för den som vill registrera en ny partibeteckning inför valet i september. Men så sent som på förmiddagen idag hade inte mer än två nya namn från länet registrerats – Nybyggarpartiet i Valdemarsvik och Folkfronten i Linköping.

De båda har registrats för att kunna ställa upp i valet till kommunfullmäktige. Nybyggarpartiet vill engagera hela kommunen, inklusive förorter, och Folkfronten är ett namn som registrerats av lokala antirasister i Linköping för att förhindra att det nationalsocialstiska partiet Folkfronten tar några röster i kommunvalet i Linköping.

Sedan förra valet har totalt drygt 50 nya partinamn tillkommit i landet för val till kommunfullmäktige, landsting och riksdag.

Flera andra grupper som tidigare i år aviserat att de ska starta nytt parti har än så länge inte registrerats, t ex Ödeshögspartiet och Kinda Kulturparti.

Men än har den hugade några timmar på sig.

- Det kommer hela tiden budbilar med ansökningar om att få registrera nya namn i sista minuten, säger Hans Leisäter på Valmyndigheten. Fram till midnatt har den som vill registrera ett nytt partinamn på sig.

Siffran över antalet röstberättigade i länet kommer att presenteras först imorgon, men spås bli högre än förra året, p.g.a. de stora ungdomskullarna.

Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista