1 av 3
Avspärrning på Drottninggatan för snöskottning
2 av 3
Ulf Lago
3 av 3
Snöröjare på hustak
Norrköping

Varning för snöras

I helgen var det stora mängder snömassor som kom i rörelse när termometern visade plusgrader. I Norrköping uppmanades allmänheten att se upp för nedfallande is och snömassor från tak i de centrala delarna.

– Det är riktigt stora och tunga sjok som kommer ner och det är riktigt allvarligt säger Ulf Lago ställföreträdande chef vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

Is och snö som ligger på taken drar sig neråt när det blir mildare men hittills är det ingen person som skadats på grund av nedfallande snö. Men om någon hade hamnat under isblocken eller snömassorna i söndags hade man inte överlevt.

Det är fastighetsägarens ansvar att sköta snöröjning och avspärrningar och trots att det varit ett återkommande problem den här vintersäsongen så behövs det mer information.

– Jag tror att det behövs att vi är ute och påminner och uppmanar säger Ulf Lago på räddningstjänsten.

På Drottninggatan i Norrköping står Rolf Reneus och passar så att ingen fotgängare ska komma i vägen för snön som hans kollega skyfflar ner från taket.

– Det finns massor av snö uppe på taken även om det rasat en del i helgen och det är det som är så otäckt och det är ganska mycket is också.

För gående gäller det verkligen att titta uppåt och kanske ta omvägar för att ta sig fram på ett säkert sätt och Gudrun Granberg tycker det är obehagligt.

– Det är fruktansvärt otäckt och med halkan också.  Det här är inte mitt väder avslutar Gudrun Granberg.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista