Linköping/Norrköping

Tillgänglighetskrav ska uppnås

De tre vårdcentraler som inte nått upp till landstingets krav på tillgänglighet kommer att göra det i fortsättningen. Det säger cheferna för de tre vårdcentralerna Valla i Linköping, Sandbyhov och Hageby i Norrköping.

När vårdvalet genomfördes förra året ställde landstinget flera krav på vårdcentralerna. Ett krav är att 90 procent av patienterna, som söker vård för en ny åkomma, ska få det inom sju dagar. Bryter vårdcentralen mot det kan den i värsta fall mista rätten att bedriva vård.

Vårdcentralerna Valla i Linköping, Sandbyhov och Hageby i Norrköping har haft svårt att klara tillgänglighetskravet. Men cheferna för de tre vårdcentralerna säger att de gjort förändringar som ska göra att de når upp till landstingets målsättning. Magnus Nord, chef för Valla vårdcentral i Linköping, säger att man sen i höstas arbetat med att få fram fler läkartider.

– Alla patienter med nya problem ska ha möjlighet att komma inom några dagar. Då hjälps alla läkare åt att ta hand om dem. Men det är då inte säkert att man får träffa en speciell läkare.

– För många patienter är det viktigt att få en kontinuerlig kontakt, och då har man också möjlighet att få en läkartid med en speciell läkare. Men då kanske man får vänta lite längre.

Vårdcentralen Sandbyhov klarade tillgänglighetskravet från januari, och Hageby vårdcentral säger att man ska klara det från februari.

– Jag ser väldigt positivt på framtiden. Jag är övertygad att vi kommer att klara målen framöver, säger Marita Wahlberg, verksamhetschef för Sandbyhov vårdcentral.

Även för Valla vårdcentral går det åt rätt håll.

– Vi har gått igenom siffrorna för februari och då ligger vi en bra bit över den här gränsen på 90 procent. Vår målsättning är att vi ska komma väldigt nära 100 procent, men sedan måste man acceptera att man inte kan ge riktigt alla en tid inom sju dagar. Det är jag ganska övertygad att våra patienter har förståelse för, säger Magnus Nord.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".