1 av 2
Orlando Cardenas
2 av 2
Många har förlorat allt. Foto: Roberto Candia/Scanpix.

Närradion knutpunkt för chilenare

Efter jordbävningen som drabbade Chile i lördags blev den chilenska närradion i Norrköping en viktig samlingspunkt och informationskanal för de chilenska grupperna i Norrköping.

Både internet och telefonförbindelser har legat nere och människor vände sig till Orlando Cardenas på närradion för att få hjälp.

– De hade bekymmer att kontakta sina släktingar och vänner i Chile via telefon så de försökte ringa oss för att se om vi hade några möjligheter. Men vi hade samma svårigheter som de, säger Orlando Cardenas.

Han är en av de drivande krafterna bakom den chilenska närradion i Norrköping. Efter lördagens jordskalv höll han en extra lång sändning för att nå ut med information till oroliga lyssnare.

– De är tacksamma för den information som vi ger, för det här är en katastrofsituation – det är kaos.

Många av lyssnarna är äldre, och alla kan inte läsa på svenska. Därför är närradion en viktig källa för information, speciellt i katastrofsituationer. Telefonnäten har fungerat dåligt och många chilenska internetsidor har legat nere.

Orlando fick höra om katastrofen genom vänner som hade svårt att flyga hem efter ett besök i Norrköping.

– De ringde klockan sju på morgonen och sa att det var en jordbävning i Chile.

Vad tänkte du då?
– Det är klart vi tänker på familjer, och när vi fick höra att det var 8,8 (på richterskalan) tänkte vi att det här är en stor katastrof.

Chile är ett land som ofta drabbas av jordskalv. Under tjugohundratalet har man drabbats av sex större skalv, sju med lördagens inräknat.

– Vi är vana på något sätt. Vi har det i generna, i kroppen och vi tänker hela tiden hur man kan överleva och hur man kan hjälpa andra som har drabbats hårdare.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".