Foto: Mark Lennihan / Scanpix

Var observant på allergivänlig restaurang

Sveriges Astma- och allergiförbund har nyligen utsett hamburgerkedjan McDonalds till en allergicertifierad restaurang. Samtidigt har inte kedjan mjölk- och laktosfria mjölkdrycker och är man glutenintolerant bör man vara observant.

Enligt hamburgerkedjan rostas det glutenfria hamburgerbrödet i samma brödrost som det vanliga brödet. Företaget säger därför att man ska undvika det glutenfria brödet om man är extremt känslig eftersom smulor från det vanliga brödet kan följa med i brödrosten.

 – Det finns alltid en risk att det glutenfria brödet smittas men gästen vet ju själv hur känslig man är, säger Jacob Westerholm är restaurangchef på en av McDonalds restauranger i Norrköping.

Att restaurangen använder samma brödrost till det glutenfria och det vanliga brödet tycker inte Astma- och allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn är okej.

– Det ingår nog inte att man ska göra så, säger Ingalill Bjöörn till Sveriges Radio Östergötland.

McDonalds går just nu ut i stora annonskampanjer och berättar om Astma- och allergiförbundets utnämning och att tipsar allergiker att äta på restaurangen. Trots problemet för glutenintoleranta samt att det exempelvis ingen finns någon laktos- eller mjölkfri dryck som alternativ på McDonalds idag tycker Ingalill Bjöörn att förbundets utnämning är riktig.

– McDonalds får förändra det här om de vill att alla allergiker ska kunna äta där, men det är inte det vi har tittat på när vi har gjort den här allergicertifieringen, säger Ingalill Bjöörn.

Lisen Elowson Tosting
lisen.tosting@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista